Selecteer een pagina

“Het is zoveel leuker als de stappen, onderweg naar je doel of droom, jou voldoening en plezier geven. En omdat je meer plezier hebt, vergroot het ook nog eens de kans dat jij je doel of droom daadwerkelijk waarmaakt”. Spreker, ondernemer en netwerkkoningin Sentini Grunberg neemt je mee in haar eigen ondernemersreis.

Sentini Grunberg (1987) is sinds haar negentiende ondernemer, heeft medisch biologie gestudeerd én een master management en ondernemerschap gedaan. Met haar videomarketingbureau GrunbergPR helpt ze MKB bedrijven en corporates met hun online zichtbaarheid. Het podium is haar thuis. Daarom staat ze regelmatig als spreker en dagvoorzitter op events om het publiek te inspireren. Voor haar online YouTube-programma Behind The Mind interviewt ze ondernemers van Amsterdam tot aan Silicon Valley. In mei 2017 komt haar eerste boek uit genaamd www.joyfulondernemen.com. Dit boek gaat over de mindset om met positieve energie te ondernemen, ongeacht in welke fase van ondernemerschap je zit.

20171003 Sentini 4

Vrienden, familie en kennissen die mij goed kennen weten dat ik erg ambitieus ben. Ik wil mijn doelen het liefst gisteren dan morgen bereikt hebben. Dat brak me na een tijdje wel op. Ik liep tegen 2 burn-outs aan en besloot op een gegeven moment om er even helemaal tussenuit te gaan. Ik vertrok naar Los Angeles en pakte weer activiteiten op die mijn creativiteit aanwakkerde: dansen, zingen, presenteren. Allemaal activiteiten die me energie geven. En dat bracht ook een nieuw passie met zich mee, namelijk het schrijven van een boek: Joyful ondernemen.

Ook was de timing goed. Na een decennium ondernemen was het een mooi moment om mijn eerste boek te schrijven vanuit mijn eigen ervaringen als ondernemer. Ik startte op mijn 19e met mijn eerste bedrijf, een Hiphop dansschool die ik na twee jaar verkocht. Ik was met deze eerste onderneming gestart tijdens mijn studie medische biologie aan de VU.

En hierin zag je gelijk mijn dilemma. Dansen, of de medische richting op met mijn studie? Creatief aan de slag of juist intellectueel? Ondernemen gaf mij de mogelijkheid om beiden te kunnen verwezenlijken. Mijn tweede bedrijf InMovement was hier een voorbeeld van, ik combineerde zowel bewegen op muziek in het onderwijs met workshops en events over duurzame inzetbaarheid in het bedrijfsleven. Door mijn passie te combineren met mijn studie zag ik een kans in de markt die voor andere onzichtbaar was.

20171003 Sentini 2

Joyful ondernemen gaat over de mindset om met positieve energie te ondernemen: een levensstijl die mogelijk maakt dat je kunt genieten van ondernemen met alle hoogte- en dieptepunten die het met zich meebrengt. Joyful ondernemen is een reis die niet in een rechte lijn verloopt. Via een kronkelende weg kom je bij je bestemming, en eenmaal aangekomen is het weer tijd voor het stellen van een nieuw doel. Veel ondernemers zijn heel erg gefocust op hun einddoel. Dat is op zich goed, omdat het je de motivatie geeft om door te zetten. Alleen wordt de reis wel véél minder leuk als jij denkt dat alleen het bereiken van je doelen en het realiseren van je dromen jou gelukkig kan maken, en als je de reis ernaartoe het liefst zou overslaan. Dan ben je aan het ‘lijden’ onderweg naar het realiseren van je mooie droom.

Stel jezelf de volgende vragen:
1. Dromen:
Heb ik passie voor mijn vak?
Weet ik waar ik naartoe wil?
Heb ik ambitie?

2. Ontwikkelen:
Sta ik open om nieuwe dingen te leren?
Stap ik uit mijn comfortzone?
Ben ik een doorzetter en sta ik na falen weer op?

3. Communiceren:
Werk ik veel samen met anderen? (zzp’ers, medewerkers, leveranciers, klanten)
Ga ik regelmatig naar netwerkevents?
Profileer ik mezelf voldoende online?

4. Sprankelen:
Heb ik een goede balans tussen mijn onderneming en privé leven?
Volg ik mijn intuïtie?
Doe ik voldoende inspiratie op zodat ik met energie kan ondernemen?

Geef jezelf kort en krachtig antwoord op deze vragen en vraag jezelf af of jij aan het Joyful ondernemen bent.

Voor mij is Joyful ondernemen de sleutel geweest tot een leven als ondernemer met voldoening. Mijn ‘bijna’ burn-outs wezen mij erop dat ik anders naar het leven diende te kijken. Aan de hand van mijn ervaringen en die van succesvolle ondernemers om me heen heb ik deze 4 stappen ontdekt waarmee jij als powervrouw joyful kunt ondernemen: Dromen, Ontwikkelen, Communiceren en Sprankelen.

Ik wens je veel plezier met Joyful ondernemen!

Meer info: www.sentinigrunberg.com

Geschreven blog voor: WomanLink

Auteur: Sentini Grunberg

 

 

Share This